Faraway Valley: Character Outlines

Klik hier voor een PDF met een meer uitgebreide beschrijving van de karakters en het concept.

Prik Faraway Valley Prik – filosoof en dromer
De verteller van de verhalen. Hij praat statig en traag (hij stamt af van oude adel). Hij beziet de wereld met een positieve blije blik en kan alles met zijn grote levenswijsheid goed relativeren. Hij heeft de gewoonte om gedichtjes te verzinnen voor de situaties waarin hij verkeert en is gek op spreekwoorden, gezegden en raadsels. De andere dieren begrijpen hem niet zo goed en maken altijd grapjes over hem. Vreemd genoeg gaan ze wel telkens naar hem toe voor raad. Als Prik zelf raad nodig heeft gaat hij naar Hugo Raaf. Niemand van de andere dieren durft naar Hugo toe te gaan omdat hij altijd erg nors is. Prik is zijn enige vriend. Naast Hugo is Prik erg goed bevriend met Joris Eekhoorn en Mathilda Fuut. Met hen lost hij vaak de moeilijkste problemen op in de vallei.
 
Joris Faraway Valley Joris – energiek en betrokken
Joris is altijd volop in actie. Hij kan zich vliegensvlug verplaatsen, zowel op de grond als in de boomtoppen. Met zijn vindingrijkheid is hij de boosdoeners, Ferdinand Fret en zijn volgelingen, telkens te slim af. Joris springt altijd meteen in de bres als een van zijn mededieren in de problemen zit. Zijn beste vrienden zijn Prik Egel en Mathilda Fuut. Prik staat hem altijd bij in tijden van nood en dient hem niet zelden van bruikbaar advies. Mathilda is iemand waar serieus mee gepraat kan worden en ook zij staat altijd voor iedereen klaar. Daarnaast heeft Joris een zwak voor Odette Konijn, die vaak niet begrijpt waar hij zich allemaal druk over maakt.
 
Hugo Faraway Valley Hugo – magische alchemist
Hugo leeft als een kluizenaar ergens diep in het bos. Hij houdt niet van gezelschap. Hij is een mystieke wijsgeer en alchemist. Hij weet erg veel over de meest uiteenlopende onderwerpen. Men denkt zelfs, dat hij over magische krachten beschikt. Hugo is volledig geobsedeerd door zijn wetenschappelijke onderzoekingen. Voortdurend voert hij natuurkundige en scheikundige proeven uit. Naar zijn zeggen is het doel van zijn onderzoek het maken van goud. Men zou het op het eerste gezicht niet zeggen, maar Hugo is op zijn manier zeer begaan met de wereld om zich heen. Hij is druk op zoek naar een middel of manier (het metaforische/overdrachtelijke goud) om de wereld te verlossen van alle narigheid.
 
Jojo Faraway Valley Jojo – grappenmaker en levensgenieter
Jojo en zijn boezemvriend Tok Specht zijn onverbeterlijke grappenmakers. Zij doen niets liever dan de hele dag plezier maken en de boel op stelten zetten. Jojo kan alle mogelijke geluiden maken. Hij en Tok hebben er het grootste plezier in om de andere dieren voor de gek te houden door angstaanjagende geluiden te maken of door een van de andere bosbewoners te imiteren. Ook is Jojo erg muzikaal en maakt hij graag muziek met Tok. Jojo is ontsnapt uit een nabijgelegen dierentuin. Oorspronkelijk stamt hij uit een Zuid-Amerikaans regenwoud. Omdat hij een grote reis gemaakt heeft weet hij veel over de wereld buiten het bos.
 
Tok Faraway Valley Tok – lolbroek en cynicus
Tok is een beetje cynischer. Het is vaak moeilijk te onderscheiden of Tok een grap maakt of keiharde kritiek levert. Hij heeft een druk en onrustig karakter. Over het algemeen is hij een beetje onpeilbaar en onvoorspelbaar. Net als Jojo is Tok erg muzikaal. Samen maken zij graag allerlei soorten muziek. Tok, die vlug van tong is, verzorgt daarbij vaak de zang of rap. Ook is hij goed in percussie met zijn snavel. Het tweetal maakt zich over het algemeen niet erg druk over de zaken die in de gemeenschap spelen. Zij lachen meestal maar een beetje om de drukte die de andere bosbewoners maken. Zij steken overal een beetje de draak mee en houden zich meestal afzijdig, soms tot grote ergernis van anderen.
 
Wilgebrand Faraway Valley Wilgebrand – afgunstige wijsgeer
Wilgebrand is de grote kwade genius en verstoort de vrede in de vallei. Net als Hugo is hij een zeer mysterieus karakter. Hij woont in de naastgelegen vallei achter de grote berg. Ook hij is ook zeer geïnteresseerd in kennis, maar met de verkeerde motieven. Hij is hongert naar macht. Alles wat hij doet is gericht op het verkrijgen van meer kennis en macht en hij aarzelt niet om zwarte magie te gebruiken. Hij bestudeert en beoefent de occulte wetenschappen met grote passie. Hij is erg jaloers op Hugo wiens kennis op vele gebieden veel groter is dan de zijne. Hij is er voortdurend op uit om de ontdekkingen en uitvindingen van Hugo te stelen.
 
Ferdinand Faraway Valley Ferdinand – kwaadaardig en doortrapt
Ferdinand is een doortrapte slechterik. Hij is heerszuchtig en gemeen. Iedereen is bang voor Ferdinand behalve Joris Eekhoorn. Joris is met zijn snelheid en vindingrijkheid Ferdinand steeds te slim af is. Zo behoedt hij de gemeenschap vaak voor de terreur van Ferdinand. Wilgebrand gebruikt Ferdinand vaak om te spioneren en kennis te stelen van Hugo. Ferdinand op zijn beurt spant graag Silvia en Tinus voor zijn karretje. Ferdinands grote frustratie is dat hij een Fret is en geen Bunzing. (Een Fret is een gedomesticeerde Bunzing.)
 
Silvia Faraway Valley Silvia – hooghartig en onbetrouwbaar
Silvia is slecht, ijdel en verwaand. Niemand mag haar. Silvia is altijd op zoek naar een gelegenheid om iemand kwaad te toen of schade te berokkenen. Ze heeft er plezier in om de andere dieren pijn te doen, zowel geestelijk als lichamelijk. Haar motief om aan de bende van Ferdinand Fret deel te nemen is niet zo duidelijk. Macht laat haar koud, omdat ze die in zekere zin toch wel heeft. Zij koestert wel een bijzondere genegenheid voor Ferdinand. Silvia is vreselijk jaloers op Odette Konijn, omdat Ferdinand daar een oogje op heeft. IJdelheid is de grootste zwakte van Silvia. Zij doet niets liever dan zich opmaken met de meest opvallende kleuren. Zij doet dit in de overtuiging dat zij erg knap van uiterlijk is en daar gedraagt zij zich ook naar.
 
Tinus Faraway Valley Tinus – slinkse opportunist
Achterbakse slechterik en volgeling van Ferdinand Fret. Hij is de enige van de bende van Ferdinand die het waagt om zich zo nu en dan tussen de andere leden van de gemeenschap te begeven. Dit kost hem altijd wel de meest grote moeite en smoesjes, want de rechtgeaarde bosbewoners zien hem niet graag. Door zijn contact met de andere bosbewoners is Tinus vaak als eerste van de bende op de hoogte van nieuwigheden. Een typerende karaktertrek van Tinus is dat hij altijd iets wil hebben dat een ander heeft. Hoort hij toevallig dat iemand zich verheugt op een bepaald soort maaltijd, heeft hij plotseling ongelooflijk veel zin in datzelfde voedsel. Vaak is het stelen van het bewuste maal de enige manier om zijn behoefte te bevredigen. Deze karaktertrek vertoont hij niet alleen bij voedselmaar ook bij andere dingen waar men plezier aan beleeft.
 
Koos Faraway Valley Koos – goeierik
Koos is de goedheid zelve en altijd heel volgzaam. Hij lijkt wel een beetje onde de plak te zitten bij zijn vrouw Truus die hem alsmaar vertelt wat hij moet doen. Hij weet altijd de kalmte en de vrede te bewaren. Maar als hij maar even in de gelegenheid is gaat hij naar zijn vrienden op de open plek. Daar zijn altijd wel een paar kameraden te vinden om gezellig mee te babbelen. Ze praten dan over van alles wat er op dat moment actueel is in het bos en hebben daar een uitgesproken mening over. Koos is niet erg slim maar wel erg sympathiek. Niemand heeft hekel aan hem. Ondanks zijn weinig indrukwekkende gedrag, kan hij soms onverwacht daadkrachtig uit de hoek komen.
 
Truus Faraway Valley Truus – naïeve roddeltante
Truus en Margreet zijn twee onverbeterlijke roddeltantes. Zij lopen altijd samen door het bos ‘boodschappen’ te doen. Ondertussen roddelen en foeteren zij op alles wat daar maar de minste aanleiding toe geeft. Truus moppert altijd op haar man Koos. Ze noemt hem lui en vindt dat hij teveel met zijn vrienden Herman en Victor rondhangt. Ondertussen doet zij zelf niets anders dan rondwandelen met Margreet en roddelen. Truus kijkt op tegen Margreet die altijd opschept over hoe keurig zij alles georganiseerd heeft in haar leven. Truus vergelijkt die praatjes altijd weer met haar eigen situatie en moet Koos het ontgelden. Thuis gekomen foetert zij dan honderduit op Koos en zadelt hem op met allerlei klusjes.
 
Margreet Faraway Valley Margreet – kortzichtig
Margreet vindt het heerlijk om samen met Truus, die altijd wat te klagen heeft over haar man Koos, de mannelijke leden van de gemeenschap te bekritiseren. De algemene klacht is dat ze lui zijn en teveel aandacht aan Odette of Annabelle besteden. Margreet heeft altijd allerlei adviezen voor Truus, over hoe ze haar man aan moet pakken. Daarbij laat zij nooit na te vertellen hoe keurig zij haar man Jonathan onder de duim heeft. De waarheid is echter dat zij totaal geen grip op haar man heeft. Hij is een zeeman en is bijna nooit thuis. Als hij thuis is trekt hij zich niets aan van Margreet. Hij zit dan meteen grote verhalen te vertellen over zijn reizen bij de andere mannelijke bosbewoners. Jonathan is niet graag thuis en zorgt altijd dat hij snel weer weg is.
 
Mathilda Faraway Valley Mathilda – onberispelijk en ontwikkeld
Mathilda is het onberispelijke schooljufachtige type. Zij is ontwikkeld en erudiet en het is haar stokpaardje om studiebijeenkomsten te organiseren. Ook liefdadigheid en goede doelen staan hoog in haar vaandel. Toch treedt zij niet op de voorgrond en dringt zij zich aan niemand op. Joris en Prik kunnen het zeer goed met haar vinden omdat zij een gezond verstand heeft en erg vriendelijk is. De andere dieren vinden haar een beetje snobistisch en zullen haar niet voor de gezelligheid opzoeken. Wel zoeken zij haar op wanneer zij zich niet goed voelen. Mathilda vervult in het bos een beetje de rol van kruidendokter. Haar privéleven is een groot mysterie. Vaak verdwijnt zij voor langere tijd en niemand weet dan waar zij naartoe is. De twee roddeltantes Margreet Gans en Truus Eend hebben de meest wilde fantasieën over.
 
Odette Faraway Valley Odette – gezelligheidsdier
Odette is bijzonder aardig, opgeruimd en behulpzaam, maar tegelijkertijd ook erg naïef. Iedereen mag haar graag, behalve Margreet Gans en Truus Eend. Omdat iedereen, vooral de mannelijke leden van de gemeenschap, haar erg sympathiek vindt, zien zij Odette als een gevaarlijke verleidster. Odette probeert ook altijd leuke sociale dingen te organiseren. De mannelijke leden van de gemeenschap werken daar altijd volop aan mee, maar de dames wantrouwen het altijd een beetje. Als het georganiseerde dan plaatsvindt heeft uiteindelijk toch iedereen het naar zijn zin. Odette heeft een bijzondere opvatting over het leven. Zij gaat ervan uit dat iedereen goedaardig is en het duurt erg lang voordat zij vermoedt dat iemand kwaad in de zin heeft.
 
Douwe Faraway Valley Douwe – huizenbouwer en wannabee operazanger
Douwe is een echte knorrepot. Hij lijkt erg kwaadaardig en chagrijnig, maar is eigenlijk heel aardig en heeft een bijzonder soort humor. De slechteriken denken vanwege zijn knorrigheid nog wel eens een goede bondgenoot aan hem te hebben en soms proberen zij hem tevergeefs bij hun plannen te betrekken. Douwe is voor niemand bang en zonder twijfel het meest krachtige dier in de vallei. Zijn kracht komt volgens hem vanwege de knollen die zijn lievelingskostje zijn. Hij wroet en graaft elke dag in de grond op zoek naar de lekkernij en heeft er al verschillende grote ondergrondse voorraadkamers mee vol. Hugo Raaf komt zo nu en dan bij hem om te vragen of hij ook wat bijzondere wortels voor hem wil zoeken. Douwe doet dat meestal wel maar begrijpt er niets van. Hij heeft er wel eens een geproefd en vindt ze vreselijk vies. Sommige hebben zelfs hele rare uitwerkingen. Douwe droomt ervan te kunnen zingen, maar is vreselijk amuzikaal. Vaak besluipt hij Jojo Papegaai en Tok Specht als deze aan het musiceren zijn en probeert mee te zingen. Dit leidt tot grote hilariteit. Aan Hugo vraagt Douwe altijd om een zang-elixer. Tot nu toe hebben de drankjes nog niet geholpen.
 
Annabel Faraway Valley Annabel – zelfingenomen en afstandelijk
Bijzondere figuur. Erg verleidelijk en kan uitermate aardig en warm overkomen. Maar het is moeilijk om hoogte van haar te krijgen. Zij vindt het heerlijk om iemand in te palmen en het hoofd op hol te brengen en daarna meedogenloos te ontnuchteren. Dat geldt zowel voor de mannelijke als de vrouwelijke leden van de gemeenschap. Bij allen weet zij wel een zwakke plek te vinden. Annabelle is dol op intrige en roddel. Hoe meer opschudding zij in het bos kan veroorzaken hoe meer zij geniet. Bij de roddeltantes Margreet Gans en Truus Eend vindt zij voor haar verzinsels altijd een gewillig oor. Siep daarentegen doorziet haar altijd.
 
Siep Faraway Valley Siep – nerveuze zwartkijker
Is altijd bang en onzeker. Hij ziet achter elke boom en in elke schaduw gevaar. In zijn zenuwachtige toestand doet hij vaak dingen zonder na te denken over de gevolgen. Zodoende is hij een populair werktuig van de slechteriken, die hem graag allerlei boodschappen laten opknappen. Zijn angst geeft hem echter ook zo nu en dan ongekend briljante en dappere momenten. Hij is vreselijk bang voor Silvia Slang, die altijd dreigt hem op te zullen eten. Hij is ook de enige die steeds de plannen van Annabelle Kat doorziet als deze weer eens iets in haar schild voert. Echter gelooft niemand hem als Siep waarschuwt voor haar plannen.
 
Herman en Victor Faraway Valley Herman en Victor – hypochonder en bangerik
Onafscheidelijke vrienden, maar beide erg bekrompen en dom. Ondanks dat zijn ze ervan overtuigd zijn dat hun mening de juiste is en ze aarzelen niet om het te geven. Herman is langzamer van begrip dan Victor, heeft geen gevoel voor humor en is snel beledigd. Daarnaast is hij altijd honger. Victor heeft in vele opzichten hetzelfde karakter als Herman, maar is iets sneller van begrip en agressiever. Hoewel hij ook niet zo helder is heeft hij de vreselijke gewoonte altijd alles beter te weten. Herman en Victor altijd maken grote fouten, omdat ze reageren zonder na te denken.